Alla inlägg den 12 juni 2013

Av superkvinnor - 12 juni 2013 22:16

Nu har jag varit sambo ett tag, och det här väckt en del tankar hos mig.
Att leva ihop med en annan människa är roligt, trevligt, mysigt, i många fall bekvämt, praktiskt o vissa stunder vissa dagar jävligt jobbigt krävande och irriterande.
Jag älskar min sambo och den här gången funkar livet ihop väldigt bra vilket känns fantastiskt.
En annan sak jag tänkt på nu är det här med jämställdhet och arbetstfördelningen sambos emellan, vem gör vad och vem gör mest? Och vem gnäller mest? (Haha ;)
När jag levde ensam gjorde jag allt i hemmets själv, så klart. Jag försökte även göra lite annat åxå (med varierande resultat) som att renovera, laga bilen, hänga upp tavlor, flytta möbler osv. Gick det så gick det, gick det inte så fick man ringa en vän. Eller pappa. Men hur är det nu med allt det här?

På många håll hör man kvinnor som gnäller på sina män som inte dammsuger, inte startar/plockar i/ plockar ur diskmaskinen, inte städar, inte lagar mat, inte tvättar, inte städar. Ja ni vet va jag menar, kanske är ni en sån där gnällis som vill ha hjälp hushålls sysslorna.
Men handen på hjärtat; när gnällde eran man på att ni inte lagade bilen senast? Eller klippte gräset. Eller högg ved? Eller gnäller era män ofta om sånt?
Jag kan ALDRIG gnälla på min man att han inte städar, handlar, diskar, lagar mat osv. Han gör allt sånt, säkert mer än mig och alldeles säkert mer noggrant än mig. Följaktligen får jag lov att göra andra saker åxå, så som att klippa gräset, hugga ved, måla, laga bil osv. För visst är det inte meningen att han ska göra allt?
Jag är inte alls uppfostrad så här i jömnställdhet, min pappa har alltid gjort det "manliga" sysslorna och mamma det "kvinnliga" (fast pappa lagade mat ibland vilket han är asa bra på)
Ibland (oftast när min bil är trasig eller nåt annat tekniskt eller äckligt behöver fixas) vill jag gnälla och hänvisa till att det inte är "min" uppgift.
Då svarar min sambo med att varför ska HAN jobba städa diska laga mat OCH byta däck på min bil tex. Byter jag däck på hans bil då? Ska han måla och tapetsera bara för att han är man? Även fast han gjort lika mycket hushålls sysslor som mig?
Självklart hjälps vi åt och är det sånt som jag faktiskt inte kan så gör han det åt mig. Men då måste jag va med och aktivt lära mig göra det själv hur jäkla ointresserad jag än är.
Så på ett sätt köper jag verkligen det här jämställda. På ett annat sätt vill jag bara fly in i 1800 tals tänket där jag kan gömma mig från trasiga bilar och hänvisa till nån annan!
Det lär bli tråkigt för mig nästa gång bajs-pumpen går sönder, då är det nämligen min tur att fiska upp den ur avloppet o mecka i sär den o laga den (hemska jävla tanke!)
Idag har jag i alla fall klippt gräset.
O målat staketet på ridvolten ;)
Hur många mans-sysslor har ni superkvinnor där ute gjort idag? Och hur många män har tagit hand om tvätt, mat disk och faktiskt lyckats lägga de skitiga strumporna I tvättkorgen? ;)
Hur har vi det med jämnställdheten där ute i de svenska stugorna? :)

/Idige

Presentation


Ibland är det svårt att hinna med allt som man vill hinna med. Man vill gärna ha ett bra jobb med en bra lön, men ändå vara en supermamma som hämtar barnen tidigt från skola/dagis, och orkar leka med dom och sedan laga en god och nyttig middag. Sist men i

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Många har en massa nyårslöften, men många bryter dom snabbt. Hur har det gått med dina?
 Håller dom fortfarande
 Höll en månad
 höll inte ens en dag
 hade inga nyårslöften

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17 18
19
20 21
22
23
24
25
26 27 28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards